Ervaringsdeskundige Marleen actief op hackathon

Dertig deskundigen uit verschillende disciplines doen mee aan de hackathon van Expertisecentrum De Borg op 17 en 18 september. Ervaringsdeskundige Marleen Beekman en coördinator ervaringsdeskundigen Marion Blom van Dichterbij zijn twee van hen.

In 36 uur tijd willen de deelnemers komen tot een opleidingsprogramma voor het werken met cliënten met een lichte verstandelijke beperking en psychische problemen en/of gedragsproblemen. Het initiatief van de hackathon komt van Petra Sterken, projectleider van de De Borg. “Hoe je omgaat met gedragsproblemen, leer je onvoldoende in de huidige opleidingen”, licht ze toe. “Nieuwe collega’s zijn dan ook onvoldoende toegerust om deze ingewikkelde mensen te begeleiden. Met de hackathon hopen we een adequaat opleidingsprogramma te ontwikkelen. En andere tools die begeleiders helpen bij hun vakmanschap, want het werken met deze doelgroep vraagt ontzettend veel van hen.”

Nieuwe inzichten
De kracht van de hackathon zit volgens Petra in de snelheid van werken en de diversiteit van de deelnemers. “Er doen mensen mee uit de VG-sector, van de GGZ, justitie, maatschappelijke opvang, noem maar op. Maar ook opleidingsspecialisten en professionals uit hele andere branches. Juist die diversiteit gaat voor dynamiek en nieuwe inzichten komen.” Een deelnemer die daarvoor kan zorgen, is ervaringsdeskundige Marleen Beekman. Petra is blij dat ze meedoet. “We willen de mensen voor wie we werken graag betrekken bij alles wat we doen, dus het is superfijn dat Marleen er straks bij is.”

Enthousiast
Marion nam het initiatief om Marleen te vragen. Ze was meteen enthousiast. “Ze vroeg zich alleen af of ze het zolang samen met mij kan uithouden”, grapt Marion. “Maar serieus, het is natuurlijk heel intensief, zo’n hackathon. Marleen zal zeker rustmomenten nodig hebben, die gaan we ook inbouwen.” Marion begeleidt Marleen, maar zal ook zelf input geven tijdens de hackathon. “Ik heb jarenlange ervaring met LVG+, dus ik weet wat er nodig is om met deze mensen te werken.”